Strandolás kutyával? Lehet, de csak körültekintően!

Magyarországon a háztartások közel felében tartanak kutyát. Mi is szeretjük a kutyákat és jónéhányunknak van is otthon egy vagy akár több kisebb-nagyobb házikedvence. Jól tudjuk tehát, hogy az ebtartás nem csak örömmel, hanem nagy felelősséggel is jár, le kell vinni sétálni, pisilni, kakilni, játszani, sőt az sem igazán optimális, ha hosszabb időre magára hagyjuk a jószágot.

Kézenfekvő lehet tehát, hogy kisebb kiruccanásokra magunkkal visszük a kutyánkat is. Egy könnyed erdei séta nem is okoz problémát, azonban, ha egy kis strandolásra vágynánk már nehezebb a helyzetünk, ugyanis viszonylag kevés az olyan fürdésre alkalmas terület, ahová ebet is be lehet vinni. 

A 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről mondja ki, hogy melyek azok a helyek, ahol együtt pancsolhatunk a kutyánkkal. Pontosabban inkább azt mondja meg, hogy hol nem tartózkodhatnak kutyák, és ezekbe a területekbe a strandok is beletartoznak. Kutyával tehát olyan helyeket választhatunk, amik hivatalosan nem strandok, mégis alkalmasak a fürdésre. 

A „kutyás strand”, mint fogalom a rendeletben nem létezik.

Ezek a részek olyan, a hivatalos fürdőhely kategória alól kivont területek, ahol az önkormányzatok és az üzemeltető szabályainak betartása mellett mindenki a saját felelősségére strandolhat. 

A legtöbb vízparton jelzik, ha tilos a kutyát fürdetni, illetve az is nyilvánvalóan kitáblázásra szokott kerülni, hogy esetleg magánterületre tévedtünk. Ha nem találkozunk ilyesmivel, nagy eséllyel engedhetjük az ebet pancsolni. 

Ha saját vízparttal rendelkező kempingbe vagy hotelbe mennénk, mindenképp nézzünk utána, hogy az üzemeltető vagy a tulajdonos milyen szabályokat határozott meg annak használatára. 

Mindezek mellett, ha sikerült kiválasztani a megfelelő területet a kutyával való strandolásra, érdemes betartani néhány szabályt annak érdekében, hogy se minket, se a többi pihenni vágyót ne érje kellemetlen meglepetés. 

  • Amennyiben a területen található házirend, azt mindenképp olvassuk el és persze tartsuk is be az abban foglaltakat!
  • A kutya legyen oltva, féregtelenítve, az sem árt, ha az oltási könyvet magunkkal visszük. 
  • Tüzelő, illetve beteg kutyával érdemesebb inkább otthon maradni. 
  • Mindig legyen a táskában kakizacsi!
  • Ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát és ne engedjük, hogy az eb zavarja mások pihenését (pl. ugrálással, hangos csaholással). 
  • Vigyünk magunkkal napernyőt, elegendő vizet, játékokat, esetleg egy plusz törülközőt a kutyusnak. 
  • Ha a kutya nem túl jó úszó, érdemes lehet befektetni egy kimondottan ebeknek szánt mentőmellénybe, így biztonságban tudhatjuk kedvencünket. 

    Az interneten böngészve mind a Balaton, mind a nagyobb tavak illetve Budapest környékén is találhatunk jó pár kutyabarát fürdőhelyet, azonban érdemes indulás előtt mindig tájékozódni a legfrissebb információkról!  

Ne feledje, legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas jegykezelő szoftverrel is.

Ne hagyja az utolsó pillanatra a szoftver beszerzését, keresse partnerünket bizalommal!

Ha van kérdése vagy valamelyik témával kapcsolatban kétely támadt Önben, írja meg nekünk az info@jegyntak.hu címre!

Érinti Önt?
Ha igen, mindent megtudhat az adatszolgáltatásról. Ha nem, ajánlja olyan ismerősének a cikkünket, akinek ez az információ hasznos lehet!

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 2. • info@jegyntak.hu