Mi az NTAK célkitűzése? 1. válasz

Naprakész pontos adat, mert ez az új arany.

Napjainkban egyre többször halljuk, hogy az adat az új arany. Nincs ez másképp a turizmusban sem.
Az adatok szerepe az üzleti világban, az iparban, az oktatásban, az egészségügyben és a közszolgáltatásokban is egyre fontosabbá válik. Az adatgyűjtés és az adatfeldolgozás olyan vállalkozásokat hozott létre, mint a Google, az Amazon és a Facebook, akik az adatokon alapuló üzleti modelljük révén hatalmasra nőttek. 

Ha szeretnénk elérni a céljainkat szükséges, hogy minden lehetséges adatot feldolgozzon az általunk üzemletetett attrakció– legyen az egy élményfürdő, állatkert vagy múzeum - , tökéletes, lehetőleg automatizált adatgyűjtő munkát végezzünk és a megfelelő következtetéseket tudjuk levonni.

Számtalan jó példa lelhető fel, de kettő kiemelkedik a szomszédos országokban.

Az egyik a horvátországi eVisitor rendszer, melyet már több éve bevezettek, széles körben használják az érkező turisták adatainak feldolgozására. A használata egyértelműen és bizonyítottan segítette a horvátországi turizmus fejlődését a pandémia utáni időszakban is.

Nyugati szomszédunk is jó példával jár előttünk, különösen a turizmus trendjeinek felismerésében és a megfelelő stratégiák kialakításában és alkalmazásában. A T-MONA adatbázis (https://www.austriatourism.com/tourismusforschung/t-mona/) felfoghatatlan mennyiségű adatot tartalmaz a turizmus iparágáról, így vendégforgalomról, bevételi adatokról is. Az adatbázis elérhető az osztrák turizmus szakemberei és döntéshozói számára, akik az adatokat felhasználják a turizmus szabályozására, tervezésére és stratégiájára.

Az egyik legismertebb hazai turisztikai podcast is feldolgozta ezt a kérdéskört, melynek fókuszában a BIG Data témája állt: https://anchor.fm/dunakavicsok/episodes/007---j-arany-a-turizmusban-Big-Data-alap-turizmusmenedzsment-jvje-e11tgtn

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ
Annak érdekében, hogy Magyarországon is elérhetővé váljanak ezek az adatok és követni tudjuk a digitalizációs folyamatokat, új szintre léphessen Magyarország idegenforgalma, szükséges a turizmus minden szegmensében, azaz a szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken és a turisztikai attrakciók esetében is gyűjtenünk ezeket.  Egyértelmű célkitűzés, hogy a turisztikai szolgáltatók számára is elérhetőek legyen a releváns adatok, ezzel elősegítve a turizmus fejlődését helyi és országos szinten egyaránt.

Mik a legfontosabbak az NTAK kapcsán?

  • az adatok naprakészek, valós időben elérhetőek legyenek
  • kizárólag statisztikai adatok kerüljenek be a rendszerbe, a személyes adatok teljes kizárásával, valamint a megfelelő biztonsági protokollok beépítésével.

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 2. • info@jegyntak.hu