Kommunikációs csatornák összehangolása a marketingmunka során

A marketingmunka szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, de erről írtunk már egy korábbi cikkben is.

Korábbi cikkunk itt érhető el.

Sajnos sok esetben, különösen szűkebb költségvetési források esetén a marketingre még mindig nem fordítunk megfelelő hangsúlyt, ezért is fontos, hogy a marketingtevékenység hatékonysága minél magasabb szintű legyen. 
Ennek érdekében megosztunk Önnek néhány tippet a marketingkommunikációs csatornák megfelelő alkalmazásáról és összehangolásáról. Biztosak vagyunk bene, hogy az olvasóink jelentős része birtokban van ezeknek az ismereteknek, de talán némi újdonsággal is tudunk szolgálni.

A turisztikai attrakciók (fürdők, strandok, múzeumok, kastélyok, állatkertek, élményparkok, rendezvények, stb.) számára a marketingmunka során rendkívül fontos a kommunikációs csatornák összehangolása. Az üzenetüknek egységesnek és következetesnek kell lennie, de figyelnünk kell arra, hogy az egyes felületeknek megvan a saját jellegzetessége, esetlegesen célcsoportja. Az egységesség segít abban, hogy megismertessük az általunk képviselt értékeket, továbbá a szolgáltatásunk előnyeit. 

Nem véletlenül írtuk az értéket előre, hiszen napjainkban a legnagyobb márkák is úgy növelik piacaikat, hogy általánosan elfogadott értékek mellett teszik le a voksukat (pl.: fenntarthatóság, béke, kultúra megőrzése, stb.)

Az egységes kommunikáció viszont nem azt jelenti, hogy sokat használjuk a CTRl-C + CTRL-V kombinációkat. A csatornák jellegzetessége miatt, eltérően kell megfogalmazni, megjeleníteni ugyanazt az üzentet.
  • Saját honlap lehetőséget ad a szolgáltatás összetettebb megjelenítésére, az egyszerű nyitvatartási és jegyvásárlási információkon át az események, story-k, helyszínek bemutatásáig. Itt a szövegkorlát nem áll fenn, de arra figyelni kell, hogy már az 50+ célcsoport jelentős része is mobiltelefonon keresztül internetezik; a teljes lakosság esetben nagyjából 80% a valós szám. Az okostelefonok kialakítása miatt pedig a sok kép, kevés szöveg ami tetszetősen meg tud jeleni első körben, de lehetőséget kell adni a részletesebb leírások elérésére is.
  • A Facebook-on való kommunikáció lehetővé teszi  az attrakciók számára, hogy esetenként hosszabb posztot is megosszanak, amelyek példakánt részletesen bemutatják az attrakció legendáit és különleges kiállításait, de itt is igaz a mondás, hogy első körben néhány sor legyen az üzenet. A Facebook-on nagyobb méretű képek vagy videók is hatékonyak lehetnek, mivel a platform lehetővé teszi a magas minőségű képek és videók megosztását. Használjuk ki a Facebook-on adta közösségi interakció lehetőségét, illetve tegyük a vendéget a saját reklámhordozónkká, motiváljuk a megosztásra. Célcsoportok tekintetében elmondható, hogy a fiatalabb korosztály nem használja, de a diszkrecionális réteg még mindig itt érhető el a legnagyobb számban. Top tipp: Használjuk az elő videó lehetőségét.
  • Az Instagram lényege a vizuális inger, azaz itt a látványos fotók, videók, story-k segítségével hívhatjuk fel magunkra a figyelmet. Az Instagram posztokhoz rövid szövegeket és magas minőségű, kifejező képeket vagy videókat lehet használni. A képek és videók mérete a négyzet alakú formátum miatt a 1:1 arányt kell követnie. Titkos tipp; olyan tereket, érdekes tárgyakat is mutassunk meg a felületen, amihez a nagyközönség általában nem tud hozzáférni.
  • A TikTok használata még kevésbé elterjedt, mivel a humoros szórakoztató rövidvideók (15-60 mp) elkészítése nem egyszerű feladat, és a reklámpiaci hatékonysága a turisztikai attrakciók és a célcsoportok tekintetében. Tehát a TikTok ideális platform lehet arra, hogy a múzeumok, kastélyok humoros és kreatív oldalukat megmutassák, és olyan fiatalabb generációkat vonjanak be, akiknek a figyelme más platformokon nehezebben elérhető.
  • Plakátkampány esetén – bár offline, de sok esetben ez a leghasznosabb felület - legyenek vizuálisan figyelemfelkeltők, az üzenet pedig rövid és tömör legyen, hogy az emberek rövid idő alatt megértsék és felfigyeljenek rájuk.

Ha a korosztályok szerint bontjuk meg a célcsoportokat, az alábbi módszereket érdemes követni:
  • Az időseknek szóló kommunikáció esetében lehet hatékony a helyi újság vagy az országos magazin, de egyre inkább kezdenek ők is áttérni az online felületekre. Fontos az egyszerűség, a közérthetőség és a nagyobb betűméret használata a könnyebb olvashatóság érdekében.
  • A fiatalabb korosztályok számára hatékony lehet a TikTok vagy az Instagram, mivel ezek a platformok főleg a fiatalok körében népszerűek. Itt fontos, hogy az üzenet kreatív legyen, figyelemfelkeltő tartalommal, a vizuális megjelenés pedig fiatalos és trendi legyen.

Ha a célokat tekintjük:
  • Az imázshirdetésekre általában az online közösségi csatornákat javasoljuk, mint például a Facebook és az Instagram vagy a TikTok. Ezek a csatornák lehetővé teszik a márkakép építését és erősítését.
  • Értékesítésösztönzésre a keresőmarketing, azaz a Google Ads és a display hirdetések a legalkalmasabbak. Ezek a csatornák hatékonyan szegmentálhatóak és lehetővé teszik a célzott, azonnali értékesítést elősegítő hirdetések megjelenítését. Emellett az email marketing és a remarketing is hatékony eszközök lehetnek az azonnali értékesítés növelésére.


Összefoglalva, az üzenet kifejezése és megjelenése tehát változhat, de az üzenet tartalmának egységesnek kell maradnia. A célunk egyértelmű; győzzük meg a leendő vendégünket, hogy érdemes hozzánk eljönni, valós élményben lesz része, meglévő vendég esetén pedig ez a fajta kommunikáció segít a törzsvendégkör növelésében.

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 2. • info@jegyntak.hu