Nekem kötelező? – 5. rész

Kötélpályám van az erdőben, rám is vonatkozik?

A kalandparkok manapság nagyon népszerűek, ami nem is csoda, hiszen remek kikapcsolódást nyújthatnak az egész családnak, a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig mindenki megtalálja a korosztályának megfelelő attrakciót. Amellett, hogy a gyerekek maradandó élménnyel távoznak, még az állóképességégüket, kitartásukat és a merészségüket is próbára tehetik, természetesen ellenőrzött keretek között. 

Egészen új fogalom

Előfordulhat, hogy az idősebb olvasók csak 15-20 éve találkoztak először ezzel a fogalommal, ami nem meglepő, ugyanis a kalandparkok, mint szórakoztató létesítmények, csupán a ’90-es évek elejétől kezdtek elterjedni Közép-Európában. Pedig a szórakozás mellett igazán hasznosak, hiszen amellett, hogy egyfajta vidámparkként funkcionálnak, mozgásra is ösztönöznek, próbára teszik a fizikai állóképességet és a merészséget. Hazánkban az első kalandpark a 2000-es évek elején nyitotta meg kapuit.

Érdekesség, hogy az ötlet viszont jóval régebbi, az első ilyen létesítmény egy Georges Hébert nevű francia edzőhöz köthető, aki a katonai kiképzés alapjaként, a fizikai és ügyességi fejlődés elősegítése érdekében küldte a katonákat az akkor még leginkább földközelben lévő akadálypályákra gyakorolni. A két világháború alatt kiemelt jelentősége volt ezeknek a parkoknak, azonban később Németországban és az USA-ban inkább csapatépítési, pedagógiai módszertani eszközként kerültek be a köztudatba. 

Napjainkban 

A kalandparkok közé napjainkban az olyan szabadtéri parkok tartoznak, amelyek nagy befogadóképességgel rendelkeznek, modern, technológiailag fejlett illetve dinamikus, izgalmas attrakciókat, szórakozási lehetőségeket kínálnak minden korosztálynak belépődíj ellenében. Egész napos vagy akár több napos programot is jelenthetnek, illetve sok esetben vásárlási és étkezési lehetőséget is nyújtanak a belépődíjon felül. 

Az élményparkok nem csupán a kültéri, ügyességi és sport játékokat tartogathatnak, hanem hajmeresztő vidámparki attrakciókat, vagy beltéri szórakoztató, esetenként edukáló játékokat is. 

Előfordulhat, hogy ezeket a szórakoztató és rekreációs célra tervezett parkokat valamilyen tematika köré szervezik, így egy vagy több történelmi illetve egyéb témán alapuló attrakciók széles körét kínálja. 

NTAK adatszolgáltatásra kötelezettek 

Az NTAK tájékoztatója szerint a fentiek a következőképp jelennek meg a TEÁOR számok szövevényes rendszerében, eszerint adatszolgáltatásra kötelezett, aki 

  1. TEÁOR ’08 93.29 M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység, vagy
  2.  TEÁOR ’08 93.11 Sportlétesítmény működtetése, vagy
  3. TEÁOR’08 93.21 Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység szolgáltatást nyújtja. 


Ne feledje, legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas jegykezelő szoftverrel is.
Ne hagyja az utolsó pillanatra a szoftver beszerzését, keressen bennünket bizalommal!

Korábban már írtunk a zenés táncos rendezvényekről, a strandokról, az állatkertekről, valamint a védett természeti területekről a jövő héten a múzeumok, várak témakörével foglalkozunk.

Érinti Önt? 
Ha igen, mindent megtudhat az adatszolgáltatásról. 
Ha nem, ajánlja olyan ismerősének a cikkünket, akinek ez az információ hasznos lehet! 

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 2. • info@jegyntak.hu