Turisztikai trendek – Mi is az a slow tourism

És ez miért lehet jó a turisztikai vállalkozásoknak?

A turizmus világában is számos új trend indult el az utóbbi évtizedben, hasonlóan az élet minden területéhez. (korábbi cikkünk a témában itt.) A legnagyobb teret hódító trend a wellness volt a kétezres években, de számtalan egyéb fogalommal is találkoztunk azóta, például; medical wellness, wellbeing, flow-élmények vagy éppen a slow tourism.

A slow tourism egy olyan fajtája a turizmusnak, amire minden turisztikai szolgáltatónak oda kell figyelni, hiszen számtalan kiaknázatlan lehetőséget hordoz magában.

A turistákra egyre inkább jellemző, hogy szeretnének alaposabban megismerkedni a helyi kultúrával, menő lett helyi termékeket fogyasztani, szeretnek figyelni a társadalmi felelősségvállalásra, a környezettudatosságra. A slow filozófia megismerhető az alábbi anyagból: https://napidoktor.hu/kivul-belul/mi-is-az-a-a-slow-filozofia

A turisztikai attrakcióknak tudni kell ezeket a változásokat, illetve a felmerült igényeket a maguk javára fordítani.

  • Együttműködéseket szükséges kialakítani a környék helyi termelőivel, és a termékek elérhetőségét biztosítani= növelni mindkét fél bevételeit
  • Trendi az ökotudatos lét posztolása a közösségi felületeken - Biztosítani kell ezek lehetőségét a turisztikai vállalkozás területén, növelve a betérő és pénzt költő vendégek számát.
  • A szervezeteknek építeni kell a helyi kultúrára, hiszen ettől válik a szolgáltatás egyedivé és eladhatóvá. Ennek következő lépése, ha a marketingtevékenység részeként legendákat vagy éppen érdekes story-kat kreálunk.
  • A jelenlegi gazdasági környezetben a fenntarthatóság a működöképesség alappilére, de egyben versenyelőny is, ha megfelelően kommunikálja az adott szolgáltató, hogy környezeti fenntarthatóságra törekszik biztos lehet benne, hogy növelni fogja a slow turisták vendégforgalmát.
  • A nagyfesztiválok mellett utat törtek a slow event-ek is, melyek jóval alacsonyabb költségvetéssel szervezhető események, de egy igényes vendégkört mozgat meg.

A lassú turizmus egyre népszerűbb az utazók körében, mely a pandémiát követően hatványozottan érzékelhető. 

Egyértelműen előnyős hatása lehet a helyi gazdaságra, hiszen támogatja a helyi kultúrát, a helyi vállalkozásokat, közösségeket és a környezeti fenntarthatóságot.

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 2. • info@jegyntak.hu