Nekem kötelező? – 3. rész

Alpaka farmom van, az állatkertnek számít?

Állatkertek

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozást nyújtanak az állatkertek, ahol a teljesen hétköznapi állatoktól a különleges trópusi fajokig mindenféle élőlény testközelből megtekinthető. Sok állatkert bemutatókkal is készül a látogatóknak, a gyerekek kisállat simogatóban ismerkedhetnek meg közelebbről a jószágokkal, a kihelyezett táblákon érdekességeket tudhatunk meg. Az egész napos kikapcsolódás garantált. 

Hazánkban közel 50 állatkert, vadaspark, madárpark, állatfarm és látványakvárium található, melyek közül az 1866-ban épült Fővárosi Állat-és Növénykert Európa egyik legrégebbi, a Nyíregyházi Állatkert pedig az egyik legnagyobb ilyen típusú objektuma. 

Az állatkert fogalmát az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 3. § 3. pontja írja le, miszerint olyan állandó létesítményről beszélünk, ahol a célból tartják az állatokat, hogy azokat a nagyközönség megtekinthesse. Feltétel még, hogy évente minimum hét napot nyitva kell tartani. 

Az NTAK tájékoztatása szerint állatkertnek számít az az intézmény, amely a TEÁOR ’08 9104 - Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése szolgáltatást nyújtja.

Érdekesség, hogy az állatkert mellett a rendszeres és folyamatos bértartást (állatóvoda) is ide sorolják, ami általában a lovardák kapcsán szokott előfordulni. A természetvédelmi terület pedig magában foglalja a vadvédelmet, ami a vadasparkok számára lehet fontos. 

Mindegy tehát, hogy mennyi és milyen fajta állat van a létesítményben, ha az megfelel a fentiekben leírtaknak, állatkertnek minősül, és vonatkozik rá az adatszolgáltatási kötelezettség. 

Nem számít állatkertnek az állatmenhely, illetve a cirkuszi manizséria, azaz az a helyiség, ahová az állatokat az előadás után elzárják, felügyelik, továbbá a sporthorgászat és vadászat céljára fenntartott terület sem.  

Vidámparkok

A vidámparkokról jóval szűkszavúbban nyilatkozik a szabályozás, mint az állatkertekről. Esetükben csupán a TEÁOR ’08 9321 Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység alá eső szolgáltatásokat sorolja. 

Ebbe a szakágazatba tartozik a vidámparkok, témaparkok tevékenysége, tehát a különböző szórakoztató eszközök működtetése, mint csúszda, vízi csúszda, vidámparki eszközök, piknikterületek üzemeltetése, játékok, bemutatók, tematikus kiállítások szervezése.

Vidámparnak tehát nem csak a klasszikus, hullámvasúttal és hasonló hajmeresztő attrakciókkal szolgáló létesítményeket kell tekinteni, hanem ide tartozhatnak a manapság rendkívül népszerű kalandparkok, nosztalgia vasutak illetve a tematikus szórakoztató egységek is.

A szabályozás a bekötés szempontjából nem tesz különbséget sem az állatkertek, sem a vidámparkok esetében az állami illetve a magánkézben lévő intézmények között, mindkét esetben kötelező az adatszolgáltatás. 

Ne feledje, legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas jegykezelő szoftverrel is.

Ne hagyja az utolsó pillanatra a szoftver beszerzését, keressen bennünket bizalommal!

Korábban már foglalkoztunk a zenés táncos rendezvényekkel és a strandokkal, a jövő héten a védett természeti területek helyzetét vesszük górcső alá. 

Érinti Önt? 
Ha igen, mindent megtudhat az adatszolgáltatásról. 
Ha nem, ajánlja olyan ismerősének a cikkünket, akinek ez az információ hasznos lehet!

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 4-6. 1. em. 103. ajtó • info@jegyntak.hu