Miért fontos a jegyek érvényesítése?

A turisztikai attrakciók esetében a kötelező adatszolgáltatás 2023.07.01-től valósul meg. Két folyamatban szükséges az adatszolgáltatás. Az egyik a jegyek értékesítése, a másik pedig a jegyek érvényesítése.

A jegyek érvényesítéséről csak akkor kell adatokat küldenünk, ha keletkezik digitális lenyomat, vagyis a jegyen van vonalkód vagy QR kód, amit digitális eszközzel beolvashatunk.

Ezek az adatok:

  • jegy azonosítója
  • személyek száma
  • belépések száma
  • felhasználás módja


A fentiekből az látszik, hogy nem kötelező a jegyek digitális érvényesítése, azonban számtalan okot fel tudunk sorolni, hogy ez miért is elkerülhetetlen, ha a szervezetünk bevételét növelni a költségeit pedig csökkenteni szeretnénk:

  • Biztonságos - a jogosulatlan belépésekről és a téves kedvezményhasználatról már hosszabban is értekeztünk ebben a cikkben.
  • Kényelmes és gyors - az online jegyértékesítés segítségével gyorsabb és egyszerűbb lesz a belépés, amin a jegyek okoseszközzel vagy egyéb informatikai eszközzel történő elfogadása tovább gyorsít.
  • Felügyelhető - A rendszer által biztosított adatok a mi munkánkat is segítik, hiszen napi szinten tudjuk követni az egységünkben tartózkodok létszámát, illetve fel tudjuk mérni egyrészt a jegyvásárlási és egyéb szokásaikat (pl. az attrakcióban eltöltött idő), melyek segítik az értékesítési és marketingtevékenységünket.

Szükséges-e bonyolult és költséges informatikai rendszer kiépítése mindezen előnyök kihasználásához?

„NEM”

Bármilyen okostelefonra telepíthető olyan applikáció, amivel a pl. QR-kóddal ellátott jegyek könnyen leolvashatóak és érvényesíthetőek. Azokon a helyeken, ahol rövid idő alatt nagy tömeget kell átengedni, ilyen lehet egy koncert vagy egy sportesemény, ajánlott QR-kód olvasó beszerzése, de ezek sem jelentenek horribilis költséget. Ezeken az eseményeken a jegyvásárlást is megkönnyítik az okoseszközök, hiszen rövid időn belül alkalmas a rendszer akár új pénztárak nyitására is.

Javasoljuk Önöknek, hogy az NTAK-adatszolgáltatás előkészítésekor ne hamarkodják el döntésüket, elemezze a különböző rendszerek előnyeit és hátrányait, olvasson minél több cikket a témában, hogy az optimális döntést meg tudja hozni.

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 2. • info@jegyntak.hu