Nekem kötelező? – 7. rész

Hajózás és „Hop on hop off” szolgáltatás

A hajós városnézésen vagy körjáraton a kirándulók stílusosan élvezhetik a kilátást, a gyönyörű panorámát és a jó levegőt, a tematikus hajós programok és estek pedig a felejthetetlen szórakozást garantálják.  
A „hop on hop off” járatok remek alternatívát nyújtanak azoknak, akik  kényelmes és szórakoztató módon szeretnék megtekinteni a város nevezetességeit. 

Az NTAK regisztrációra és adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakciók közül a személyszállítás sem maradhatott ki, a rendelet melléklete a két hajózási illetve a „hop on hop off” jellegű szolgáltatókat említi meg. 


A Balatoni Hajózási Zrt. járata

Az első balatoni gőzhajót, a Kisfaludyt 1846. szeptember 21-én, Széchenyi István születésnapján bocsátották vízre Balatonfüreden. Az oldalkerekes gőzös több, mint negyven évig szállította az utasokat a Balatonon. 

A társaság ezután több név-és tulajdonosváltáson ment keresztül, de a hajózás népszerűsége töretlen volt. A második világháborúban két hajó kivételével az összeset felrobbantották, azonban 1948-ra már újra a háború előtti hajópark szelte a magyar tenger hullámait. 

A nyolcvanas években hozták létre a nosztalgiaflottát, amelynek keretein belül vásárolták vissza az egyik első hajó, a Helka maradványait. A Helkát 1996-ra újítottak fel és a mai napig nosztalgiahajóként várja az utasokat. 

Jelenleg az utasok igénybe vehetnek menetrendszerinti kompjáratokat, települések közötti hajójáratokat, utazhatnak séta- vagy nosztalgiahajón. A tematikus járatok, mint például a bulihajó vagy a gyerekeknek élményt nyújtó varázshajó is rendkívül népszerű programok a turistaszezonban. 


MAHART – PassNave Személyhajózási Kft. járata

A Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt.-t 1893-ban alapították, és tevékenysége rövidesen az egész Dunára és hajózható mellékfolyóira kiterjedt. A vállalat az első világháborúig folyamatosan fejlődött, 1918-ban 38 személyszállító és 54 áruszállító gőzhajóval valamint 391 uszállyal rendelkezett. 

Az első világháború utáni nehéz anyagi helyzetből a vállalat az 1930-as évek közepére lábalt ki, 1938-ban és 1939-ben vízre bocsátották Európa első két dízel-elektromos meghajtású hajóját. 

A második világháború után a több veszteséges év után a szovjetek megszüntették az érdekeltségüket a magyar hajózásban, így 1955. január 1-jén létrejött a Magyar Hajózási Részvénytársaság, amely még a régi, örökölt hajókkal indult, majd nem sokkal később megkezdődött a hajópark korszerűsítése. 

A MAHART a jelenlegi nevén 1994 óta folytat tevékenységet, az utóbbi években pedig megreformálták a dunai hajózást. Az érdeklődők utazhatnak városnéző sétahajó, folklórhajó és budapesti körjárat fedélzetén is. Indulnak kirándulóhajók és körjáratok a Dunakanyarba, valamint utazhatunk szárnyas hajón, akár külföldre is. 

„Hop on hop off” járatok

A TEÁOR’08 49.39 M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenység közül a „hop on hop off” jellegű buszos városnéző járatok szolgáltatóinak is kötelező az adatszolgáltatás július 1-től. 

A „hop on hop off” típusú városnéző buszok nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében, mivel anélkül nézhetik végig az adott város látványosságait és szerezhetnek meg értékes információkat, hogy kilométereket kellene sétálni vagy a zsúfolt tömegközlekedésen álldogálni. A nevezetességek mellett az olyan rejtett szépségeket is megmutatják, amellyel az ember alapvetően nem találkozna a városnézés során. 

Ugyan a vízibuszokat nem említik külön, de a fentiekből számunkra az következik, hogy az ilyen típusú szolgáltatók is kötelezettek az adatszolgáltatásra. 

Ne feledje, legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas jegykezelő szoftverrel is.

Ne hagyja az utolsó pillanatra a szoftver beszerzését, keressen bennünket bizalommal!

Korábban már írtunk a zenés táncos rendezvényekről, a strandokról, az állatkertekről, a  védett természeti területekről, a kalandparkokról valamint a múzeumokról. Sorozatunk záró cikkében az eddig felmerült kérdésekre szeretnénk egyszerű és gyors válaszokat adni. 
Ha van kérdése vagy valamelyik témával kapcsolatban kétely támadt Önben, írja meg nekünk az info@jegyntak.hu címre!

Érinti Önt?
Ha igen, mindent megtudhat az adatszolgáltatásról. 
Ha nem, ajánlja olyan ismerősének a cikkünket, akinek ez az információ hasznos lehet!

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 2. • info@jegyntak.hu