Nekem kötelező? – 8. rész

Gyakori kérdések és válaszok

Az elmúlt két hónapban a „Nekem kötelező?” sorozatunkban alaposan körüljártuk az adatszolgáltatásra kötelezett turisztika attrakciók fajtáit, bízva abban, hogy segíthetünk eligazodni a rendeletben megfogalmazott hivatkozások útvesztőjében. 

Sorozatunk utolsó részében az Önök által részünkre küldött kérdésekből válogattunk. 


Mi az az NTAK? Én még nem hallottam róla. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019-ben kezdte meg a működését. Arra szolgál, hogy a Nemzeti turisztikai Ügynökség valós időben láthassa az alá tartozó turisztikai és vendéglátói szektor foglaltságát és forgalmi adatait. Az NTAK-ban kizárólag turisztikai célú, kumulált, statisztikai adatgyűjtésről van szó.

2019-től a szálláshelyeknek kellett kötelezően adatot szolgáltatniuk, 2021 novemberétől ezt kiterjesztették a vendéglátó üzletekre, 2023. július 1-től pedig már a turisztikai eseményeket, azaz az attrakciókat is regisztrálni kell. 

Honnan tudom, hogy kötelezett vagyok-e? 

Amennyiben a rendeletben meghatározott attrakciók valamelyikébe tartozik, regisztrálnia kell. Hogy ebben is segítsük Önt, már kifejtettünk minden fontos tudnivalót az egyes attrakció típusokra vonatkozóan. Írtunk a zenés táncos rendezvényekről, a strandokról, az állatkertekről, a  védett természeti területekről, a kalandparkokról, a múzeumokról és a turisztikai közlekedési infrastruktúrához tartozó közlekedési eszközökről

A kötelezett kategóriába tartozok, de nem szeretnék regisztrálni. Megtehetem? 

Sajnos nem, az adatszolgáltatás kötelező a jogszabályban meghatározott turisztikai attrakciók számára. 

Egyáltalán hol kell regisztrálni? 

Regisztrálni a hivatalos, https://info.ntak.hu/regisztracio oldalon tud, itt fogja megkapni a regisztrációs számot is. Mi regisztrációs számot nem adunk, viszont általános kérdésekben nagyon szívesen tájékoztatjuk. 

Kötelező ehhez valamilyen szoftvert telepíteni? Segít nekem valaki, ha nem értek az informatikához?

Igen, szükséges, sajnos az alapvető irodai szoftverek nem alkalmasak erre a feladatra. Érdemes körültekintően válogatni, ugyanis csak az NTAK-adatszolgáltatásra képes, az MTÜ által erről kibocsátott igazolással rendelkező szoftvert lehet e célra használni. Az NTAK hivatalos oldalán teszi közzé a jóváhagyott szoftvergyártók listáját. 

Amennyiben partnerünk szoftverét választja, abban biztos lehet, hogy segítenek a beüzemelésben és support szolgáltatást is nyújtanak, így leveszik az Ön válláról a telepítés és a működtetés terhét. 

Jelenleg nincs állandó internetkapcsolatom. Szükségem lesz rá az adatszolgáltatáshoz? 

Igen, erre mindenképpen szükség lesz. 


Kérhetek vonatkozó jogszabályokat?

A jog területén nagyon sok összefüggő rendelettel és szabályozással találkozhatunk, nincs ez másképp az adatszolgáltatás tekintetében sem. 

Az egyik legfontosabb rendelet, amit az adatszolgáltatással kapcsolatban ismerni kell, az a 2016. évi CLVI. törvény, és annak a végrehajtásáról szóló 235/2019 (X. 15) Kormányrendeletet, amelyet röviden csak „235/2019-es kormányrendelet”-ként szoktak emlegetni. E kormányrendelet tartalmazza az NTAK-hoz való csatlakozás, valamint az NTAK működtetésének, a bekerülő adatok kezelésének, feldolgozásának és továbbításának, valamint a szálláshely-szolgáltatók és a tárhelyszolgáltató közötti adatfeldolgozási jogviszony, továbbá a tárhely működtetésének szabályait. 

Tisztában vagyunk vele, hogy a jogszabályok értelmezése a laikusok számára nehézkes lehet, azonban nem kell megijedni, ebben is tudunk segíteni. Amennyiben kérdése merülne fel a rendelet értelmezésével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink valamelyikén. 

Ne feledje, legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas jegykezelő szoftverrel is.

Ne hagyja az utolsó pillanatra a szoftver beszerzését, keresse partnerünket bizalommal!
Ha van kérdése vagy valamelyik témával kapcsolatban kétely támadt Önben, írja meg nekünk az info@jegyntak.hu címre!

Érinti Önt?

Ha igen, mindent megtudhat az adatszolgáltatásról. Ha nem, ajánlja olyan ismerősének a cikkünket, akinek ez az információ hasznos lehet!

9700 Szombathely, Semmelweis Ignác utca 2. • info@jegyntak.hu